Storitve – Sejmi

_

Tržnica Obrtnikov 


V letih 2015 do 2017 smo organizirali lastno Tržnico obrtnikov, ki je bila dvakrat na parkirišču OOZ Radovljica in enkrat na Vurnikovem trgu v Radovljici. Na tržnici so se predstavili predvsem člani OOZ Radovljica in drugi lokalni obrtniki in podjetniki. Dogodek smo popestrili s kulturnim in zabavnim programom za otoke in odrasle. 

Sejem obrti in podjetništva 


Ob 25-letnici OOZ Radovljica je bil leta 1993 prvič organiziran Teden obrti in podjetništva v Festivalni dvorani na Bledu. Dogodek je spremljal bogat program, ki se je skozi leta samo širil. Poleg razstavljanja izdelkov in storitev naših članov, so bile s strani dijakov in profesorjev gorenjskih srednjih šol organizirane predstavitve poklicev učencem vseh osnovnih šol na območju takratne UE Radovljica. S področja takratne problematike v gospodarstvu je bila organizirana okrogla miza. Na 2. Tednu obrti in podjetništva je bil pred hokejsko dvorano na Bledu predstavljen tudi tovorni promet.   

Gorenjska obrt na Bledu 


Zaradi vse manj zanimanja članov OOZ Radovljica za sodelovanje na sejmu, smo k sodelovanju povabili tudi člane ostalih OOZ Gorenjske in leta 2003 Teden obrtni in podjetništva preimenovali v Gorenjsko obrt, ki je krožila med ostalimi Gorenjskimi OOZ. Zadnja tovrstna prireditev na Bledu je bila leta 2007. 

Herbstmesse v Celovcu 


Do leta 2015 smo sodelovali pri skupinskem nastopu na jesenskem sejmu v Celovcu. Nastopili smo skupaj z drugimi območnimi obrtno-podjetniškimi zbornicami Gorenjske. Člani so se predstavili svojimi izdelki in storitvami.

Obrtniški sejem v Puli 


Od leta 1997 Obrtnička komora Istra skupaj z Istrsko županijo in Gradom Pula pod puljsko areno vsako leto v začetku oktobra prireja »Istrski obrtniči sajam«Leta 2003 so se člani gorenjskih OOZ prvič predstavili s svojimi izdelki in storitvami. Leta 2017 je bil sejem organiziran že dvajsetič po vrsti.  

Ljubljanski obrtni sejem (LOS) 


Leta 2011 je bil v sodelovanju OZS in Gospodarskega razstavišča v Ljubljani organiziran 1. iz med 4. Ljubljanskih obrtnih sejmov. Na sejmu so se predstavili obrtniki in podjetniki s svojimi izdelki in storitvami, v Ulici obrti so bili predstavljeni takrat najbolj atraktivni obrtni poklici. Na sejmu so se predstavile strokovne sekcije OZS, njihove naloge ter aktivnosti. Mogoče si je bilo ogledati tudi razstavo izdelkov domače in umetnostne obrti.  

Leta 2015 se je sejem preimenoval v Obrtno-podjetniški sejem EOS in je bil zadnji tovrstni sejem v Ljubljani. 

Mednarodni obrtni sejem v Celju (MOS) 


Leta 2018 je bil že 50. po vrsti. MOS je osrednja poslovno-sejemska prireditev, ki je razdeljena na 5 področij: MOS Dom, MOS Tehnika, MOS Turizem, MOS B2Bin MOS Plus. MOS spremljajo tudi predavanja, dogodki in delavnice iz posameznih področij, kjer lahko dobite številne koristne informacije v zvezi z gradnjo doma ali izveste kako ustanoviti podjetje. Sejem ima tradicionalno tudi državo partnerico, kar dodatno olajša vzpostavitev gospodarskih vezi med državama.  

Leta 2017 in 2018 se je OOZ Radovljica skupaj z ostalimi OOZ Gorenjske predstavila z izdelki članov ter predstavitvijo obrtnikov na samem sejemskem prostoru. 

Mednarodni obrtni sejem (MOS) Celje 1

Sejem v Komendi 


Leta 2019 se je OOZ Radovljica s svojimi člani prvič v sodelovanju z ostalimi Gorenjskimi OOZ predstavila na tradicionalnem jesenskem sejmu v Komendi. Sejem Konjeniški klub Komenda organizira že 25 let, in sicer dvakrat letno, spomladi in jeseni. Na površini 50.000 m² se predstavi več kot 700 razstavljavcev. Sejem je vsako leto zelo obiskan, predvsem zaradi prostega vstopa in brezplačne parkirnine. 

Šuštarska nedelja 


Tržič je leta 1492 dobil trške pravice za prodajo vina, živine in železnih izdelkov. Tako so se v mestu tedensko in tudi letno vrstili sejmi, med katerimi je bil najpomembnejši sejem kmečkih izdelkov na angelsko nedeljo (prva nedelja v septembru). Svojo dejavnost predstavijo obrtniki in društva. S tradicijo Šuštarske nedelje je povezana šega »frejšpreh´nga«. Včasih so ravno na angelsko nedeljo v Tržiču sprejemali čevljarske vajence med pomočnike. Leta 2017 je bila že 50. po vrsti. Na prireditvi sodelujejo tudi člani OOZ Radovljica. 

Šuštarska nedelja, 200523112021145700

Festival ročnih del na Bledu 


Konec septembra, leta 2015 je bil v Festivalni dvorani in okolici tri dnevni Festival ročnih del. Na Festivalu so se predstavili ustvarjalci ročno izdelanih pletenin, kvačkanih oblačil, krpank, dodatkov za dom, ročno polstenih izdelkov, unikatnih ročno tkanih izdelkov, zanimivih didaktičnih igrač in drugih uporabnih izdelkov za otroke, ročno izdelanega nakita, uporabne in dekorativne keramike ter izdelkov iz lesa. Sodelovali so tudi ponudniki materialov za pletenje, kvačkanje, vezenje, šivanje, izdelavo gobelinov in krpank, pa tudi ponudniki revij in knjig o ročnem ustvarjanju. Na dogodku so se predstavili tudi člani OOZ Radovljica s svojo ustvarjalnostjo. Festival je bil eden od najbolj obiskanih tovrstnih dogodkov.  

Festival ročnih del na Bledu