Izlet Sekcije upokojencev OOZ Radovljica, Koroška – Libeliče in Prežihovina


Koroško mnogi od vas kar dobro poznate, seveda pa Koroška skriva še marsikaj zanimivega. Tokrat se bomo posvetili spoznavanju vasi Libeliče, ki se je pred dobrimi sto leti priključila k takratni kraljevini SHS in krajem, ki jih je v svojih delih opisoval Prežihov Voranc.

Izlet bo v torek, 25. aprila 2023 z odhodom ob 6.45 z Bleda (Union), 6.55 iz Lesc (železniška postaja) in 7.00 iz Radovljice (glavna avtobusna postaja).

Zapeljali se bomo po štajerski avtocesti in kasneje mimo Velenja in po Mislinjski dolini do Slovenj Gradca. Pred Dravogradom bomo ob Dravi zavili do vasi Libeliče. Kraj je znan po plebiscitnih dogodkih po prvi svetovni vojni, ko so vas kljub večini glasov za novonastalo državo priključili Avstriji. Domačini so mejne kamne prestavili in 1. oktobra 1922 je bilo naselje dodeljeno kraljevini SHS.

V vodenem ogledu bomo spoznali farno cerkev sv. Martina s pestro zgodovino, nedaleč stran je ohranjena kostnica iz 13. stoletja. V Sloveniji so se ohranile le tri, v njih so shranjevali kosti iz prekopanih grobov. V župnišču je ohranjena črna kuhinja, kjer se je pripravljala hrana ter predstavitev plebiscita.  V stalni razstavi so domačini uspeli zbrati veliko predmetov iz vsakdanjega kmečkega življenja. Posebnost je tudi muzejska zbirka o zgodovini šolstva in šole v Libeličah.

Potem se bomo mimo Raven preselili v Kotlje. Obiskali bomo Prežihovo bajto, kjer je mladostna leta preživljal pisatelj Lovro Kuhar-Prežihov Voranc. Zraven je še Kravperška kašča za hrambo hrane, nad Prežihovino pa je bronast Prežihov kip, delo akademskega kiparja Stojana Batiča.

Po ogledih se bo prileglo kosilo, potem pa nas bo čakala še vožnja na Gorenjsko.

Prijav z  vplačilom 40 EUR sprejemamo v pisarni OOZ Radovljica do petka, 21. aprila 2023 oziroma do zasedbe mest v avtobusu. V ceno izleta je vključeno: prevoz, 2 vstopnini, kosilo in vodenje.

Izlet bo vodil Janez Pretnar, tel. št.: 031 429 970.

 

Vljudno vabljeni!                                            Predsednik sekcije upokojencev pri OOZ Radovljica

BIČEK JOŽE, tel. št.: 041 735 808