IZLET SEKCIJE UPOKOJENCEV OOZ RADOVLJICA » SPOZNAVANJE BRKINOV« sreda, 22. maj 2024


Sekcija upokojenih obrtnic in obrtnikov pri Obrtno-podjetniški zbornici Radovljica prireja tradicionalni spomladanski izlet. Tokrat gremo v manj poznano pokrajino Brkinov, to je reliefno zelo razgibano področje med notranjskim Snežnikom, obmejno Čičarijo in dolino reke Reke. Hriboviti svet dosega višino 800 metrov, ki ga prekriva rodovitna prst, sestavljena iz laporjev in peščencev. Naselja, kar 40 jih je, pa so v glavnem na slemenih vzpetin. Brkini slovijo po sadju, zlasti jabolkih. Del te odmaknjene pokrajine bomo spoznali tudi mi na majskem izletu.

Izlet bo v sredo, 22. maja 2024 z odhodom ob 6.45 uri z Bleda (Union), 6.55 uri iz Lesc (železniška postaja) in iz Radovljice 7.00 uri (avtobusna postaja).

Mimo Ljubljane se bomo po primorski avtocesti zapeljali do Ravbarkomande s postankom za kavo, potem pa skozi Pivko do doline reke Reke. Od tam ni več daleč do slemenskega naselja Prem z istoimenskim gradom, ki je eden najstarejših gradov na Slovenskem. V obnovljenem gradu si bomo ogledali notranjost s stalnimi zbirkami in grajsko kapelo.

Na Premu bomo obiskali še spominsko sobo pesnika Moderne Dragotina Ketteja v nekdanji Ljudski šoli in cerkev Sv. Helene, njeno notranjost je poslikal Tone Kralj. Pot bomo nadaljevali skozi slikovito pokrajino z lepimi razgledi do vasice Tatre. Na eni od ekoloških kmetij, ki se ukvarja s sadjarstvom in govedorejo, se bomo seznanili s pridelavo sirov, ki jih bomo tudi poizkusili in kupili. Popoldne se bomo zopet zapeljali v dolino Reke, kjer bomo na kmečkem turizmu imeli kosilo, potem nas bo čakala še vožnja proti domu.

Prijave z vplačilom 45 EUR sprejemamo v pisarni OOZ Radovljica do ponedeljka, 20. maja 2024 oziroma do zasedbe mest v avtobusu. Izlet bo vodil Janez Pretnar, tel. št.: 031 429 970. V ceno je vključen prevoz, vstopnina, degustacija in kosilo.

Povabite tudi družinske člane in znance.

Informacije tudi na telefonski številki: Vesna, 04 53 20 282 ali 051 421 577

 

Vljudno vabljeni!                                Predsednik sekcija upokojencev pri OOZ Radovljica

BIČEK JOŽE, tel. št.: 041 735 808