Izlet upokojencev in ostalih članov OOZ Radovljica na Veliki Klek/Grossglockner, 6.10.2022


Sekcija upokojencev OOZ Radovljica je organizirala jesenski izlet na Grossglockner. Izbira datuma je bila prava, izlet je bil poplačana z prekrasnim jasnim vremenom, kar je za obisk visokogorja edinstvenega pomena. Udeleženci smo bili deležni prekrasnih razgledov.

V zgodnjih jutranjih urah smo se na izlet podali skozi Karavanški predor, mimo Beljaka in Spittala. Potovali smo krožno, najprej po dolini ob reki Beli/Moell, povratek pa po Dravski dolini. Na razgledišče proti Velikemu Kleku/Grossglocknerju (2369m) smo se povzpeli po slikoviti panoramski cesti. Janez Pretnar, ki je vodil izlet, nam je s svojim zanimivim pripovedovanjem podal ogromno geografskih, zgodovinskih in drugih informacij.

Ko smo si ogledali pokrajino okrog mogočnega Grossglocknerja, prisluhnili zgodovini spreminjanja ledenika Pasterza, ogledali razstavo starodobnih avtomobilov smo se po panoramski cesti spustili v slikovito vasico Heiligenblut. V tem turističnem naselju smo obiskali romarsko cerkev in poslušali njeno zanimivo zgodovino.

Sledil je še kratek ogled mesta Lienz, kjer smo si privoščili dober sladoled, posedeli na sončni terasi in se nato odpravili prosti domu, zadovoljni in polni lepih vtisov.