JESENSKI IZLET SEKCIJE UPOKOJENCEV OOZ RADOVLJICA – DOLINA MALTE IN BELJAK, četrtek, 5. oktober 2023


Tel. št.: 04 53 20 280 ali 051 421 577

 

Za jesenski izlet Sekcije upokojenih obrtnikov smo si izbrali avstrijsko Koroško. Spoznavali bomo dolino gorske reke Malte/Maltatal. Njene ledeniške vode poganjajo turbine, v ta namen so zgradili orjaški betonski jez, ki zadržuje kar 200 milijonov kubičnih metrov vode. Zapeljali se bomo prav do jezu, skoraj 2000 metrov visoko in občudovali vrhove Visokih Tur ter številne slapove. Ob povratku v dolino se bomo ustavili še v Beljaku/Villach in se pomešali med številne turiste, ki obiskujejo mesto in  okoliška jezera.

Izlet bo v četrtek, 5. oktobra 2023 z odhodom ob 6.45 uri z Bleda (Union), 6.55 iz Lesc (železniška postaja) in ob 7.00 iz Radovljice (avtobusna postaja). Zapeljali se bomo skozi Karavanški predor in mimo Beljaka do mesteca Gmünda Tu bomo zavili v slikovito dolino gorske reke Malta in se po 14 kilometrih pripeljali do jezu, ki zbira ledeniške vode. Jez je visok 200 metrov in dolg 626 metrov. Po njem se bomo sprehodili, posebno doživetje pa bo pogled na vznožje jezu s posebne razgledne ploščadi. Na razstavi se bomo seznanili s pridobivanjem električne energije v sistemu, ki ga sestavlja skupaj devet jezov in štiri hidroelektrarne.

Po ogledih nas bo čakala vožnja v dolino in po avtocesti do drugega največjega mesta Beljaka. Sprehodili se bomo po starem mestnem jedru s farno cerkvijo Sv. Jakoba s skoraj sto metrov visokim cerkvenim zvonikom in Glavnim trgom s kužnim znamenjem ter sramotilnim stebrom-prangerjem. Nekaj časa bo tudi za pohajkovanje ali okrepčilo.

Na koncu nas bo še čakala vožnja proti Sloveniji.

Prijave sprejemamo v pisarni OOZ Radovljica do ponedeljka, 2. oktobra 2023 oziroma do zasedbe mest v avtobusu. Cene izleta je 40 EUR in vsebuje prevoz, cestnino in malico.

Ker v Avstriji ne bomo imeli možnosti organiziranega kosila bomo malico vzeli kar s seboj. Pripravili nam jo bodo na obrtni zbornici. Izlet bo vodil Janez Pretnar, tel. št.: 031 429 970.

Vljudno vabljeni!                                                                                                                                                          Predsednik sekcije upokojencev pri OOZ Radovljica

BIČEK JOŽE, tel. št. 041 735 808