Strokovna ekskurzija na Savinjsko, 11.4.2024


Člani sekcij inštalaterjev energetikov, električarjev in dimnikarjev pri Območnih obrtno-podjetniških zbornicah Radovljica, Jesenice, Tržič, Kranj in Škofja Loka so se v četrtek, 11. aprila 2024 podali na strokovno ekskurzijo. Kar 29 udeležencev se je v zgodnjih jutranjih urah z avtobusom odpravilo proti Savinjski dolini.

Ekskurzijo so začeli z ogledom in predstavitvijo Termoelektrarne Šoštanj – blok 6. Predstavitev TEŠ-a je bila vodena zelo dobro, strokovna, z veliko izčrpnimi informacijami. Podali so se celo na vrh znamenitega dimnika.

Sledil je obisk v Biomasnem centru Nazarje, kjer so si ogledali proizvodnjo lesnih goriv – lesnih sekancev in pelet, sistem za soproizvodnjo toplote in elektrike iz lesnega plina – kogeneracija na lesno biomaso, daljinski sistem ogrevanja in lesno biomaso Nazarje, razstavni salon sodobnih kotlov na lesno biomaso Fröling  – kotli na polena, sekance in pelete.

Po izčrpnih ogledih se je prileglo pozno kosilo na Izletniški kmetiji Toman v Gornjem Gradu, nato je sledil povratek proti domu.

Udeleženci so bili soglasni, da si naslednje leto ogledajo Jedrsko elektrarno Krško.

 

Slike in tekst, Toni Podobnik