Pomembne informacije – energetika


Spoštovani,

na temo energetike in ukrepov za pomoč gospodarstvu potekajo zelo intenzivna pogajanja. Član skupine na strani gospodarstva je tudi Marko Lotrič, predsednik OOZ Škofja Loka in ZDOPS-a, zato vam pošiljamo nekaj kratkih informacij iz včerajšnjega srečanja s predsednikom vlade dr. Golobom in ministroma Kumrom (MZI) in Hanom (MGRT):

  • Kdaj podpisat pogodbe?  To nas sprašuje veliko članov. Kot veste,  je predsednik vlade pred dnevi dal izjavo, da je zdaj čas za sklepanje pogodb. Na sestanku včeraj pa je bilo izpostavljeno, da se bo pri višini pomoči v zakonu določila zgornja referenčna cena do katere se bo krila pomoč po predlagani formuli v zakonu, cena pa bo določena/vezana na cene elektrike Nemčije (nemške borze). Slovenskim distributerjem bo tako sugerirano ponujanje cene upoštevajoč »nemško referenčno« – posledično bi se naj preko tega novega momenta ponudbe vendarle znižale iz današnjih cca. 400 do 450 EUR za Mwh na predvidoma cca 300 do 350 EUR za Mwh. Naš nasvet je zato: počakajte na referenčno ceno!!! Subvencija bo omejena, upoštevala se bo zgornja referenčna cena. V kolikor boste kupovali energijo po višji ceni, boste morali razliko kriti sami!
  • Formula pomoči in zakon – besedilo in okvir je v sklepni fazi (pogojen je z EU okvirjem). Subvencija naj bi bila v višini 50% nad 1,5 kratnikom cene referenčnega leta 2021 (do višine porabe 70% odjema 2021 – poraba nad tem bo tržna cena). So pa danes pogajalci na strani gospodarstva izpostavili NUJNOST sorazmernosti pri upoštevanju porabe energije, tudi za tiste, ki so širili dejavnost. Formulo in izračun pomoči bomo tudi objavili na spletu in omogočili, da si bodo lahko podjetja pripravila simulacijo višine pomoči ter se seznanila z vsemi drugimi varovalkami. Maksimalna višina pomoči za manjše poslovne subjekte bo 4 mio EUR.
  • Uredba o določitvi cen za male poslovne odjemalce  – na pobudo OZS in ZDOPS je bilo izpostavljeno, da se bo uredba podaljšala do konca leta 2023. To pomeni regulirano ceno še za celo naslednje leto, ki je pod 120 EUR za Mwh.
  • S 1.2023 bosta uvedena tudi ukrepa skrajšanega delovnega časa in čakanja na delo. O obeh ukrepih vas bomo sproti obvestili, ko bo znano končno besedilo zakona. Predvidoma bodo vsa besedila znana do 1. 12.

Naj še enkrat poudarimo, da shema pomoči gospodarstvu še ni potrjena. Pogajanja se nadaljujejo!