Slovenski rokodelski festival, 11. 6. 2023, Park Brdo pri Kranju


Spoštovani,

 

na podlagi dela in prizadevanj vseh deležnikov na področju rokodelstva v preteklih več kot deset letih, v letu 2023 Državni zbor RS sprejema Zakon o ohranjanju in razvoju rokodelstva.

 

Za vse, ki se s tem področjem ukvarjamo, je to velik in izjemen korak, ki nam prinaša boljše pogoje za strateško in strokovno razvijanje področja rokodelstva. Le-to je izjemno kompleksno in raznoliko. Prepleta področje kulture, nesnovne dediščine, gospodarstva, izobraževanja, delovne in davčne zakonodaje. V rokodelstvo umeščamo preko 70 različnih rokodelskih panog, ki se ukvarjajo s širokim spektrom materialov. Rokodelstvo prepleta preteklost in sodobnost.

 

Na pobudo Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport v Konzorciju rokodelskih centrov Slovenije (zanj kot glavni organizator Rokodelski center DUO Škofja Loka, Razvojna agencija Sora) organiziramo Slovenski rokodelski festival v parku Brdo pri Kranju. Dogodek z rokodelskim sejmom, delavnicami za vse starosti, otroškim programom, razstavami na prostem in strokovnim delom z okroglo mizo se bo odvil v nedeljo, 11. 6. 2023, med 10.00 in 16.00.

 

Ker verjamemo, da so rokodelstvo, njegovi principi dela in njegov odnos do bivalnega okolja ključni za prihodnost in reševanje marsikaterih družbenih in ekoloških izzivov, nam bo v veliko čast, da se dogodka udeležite in s svojo prisotnostjo podprete naša prizadevanja ter skupno delo vseh deležnikov.

 

Vabimo vas, da prisluhnete našim sogovornikom na okrogli mizi Rokodelstvo in mladi: obujanje rokodelskih poklicev, ki bo potekala ob 11.00 v Kongresnem centru Brdo, po končani okrogli mizi pa se nam pridružite na obisku rokodelskega sejma in pestrega rokodelskega dogajanja v parku.

 

Veseli bomo vašega odziva. Za vsa nadaljnja dogovarjanja in podrobnejše informacije o programu smo na voljo na kontaktu na koncu dopisa.

 

S spoštovanjem in lepimi pozdravi,

Kati Sekirnik, vodja Konzorcija rokodelskih centrov Slovenije (Razvojna agencija Sora, RC DUO Škofja Loka)

 

Konzorcij rokodelskih centrov Slovenije deluje od leta 2014 z namenom ureditve področja rokodelstva in statusa rokodelcev v Sloveniji, v zadnjem času v tesnem sodelovanju s pristojnim Ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport ter z ostalimi deležniki podpornega okolja za ohranjanje in razvoj rokodelstva. Rokodelski centri, ki so člani Konzorcija rokodelskih centrov Slovenije, povezujejo več kot 750 rokodelcev, od katerih je več kot 140 nosilcev certifikata Rokodelstvo Art&Craft Slovenija. S sodelovanjem članov nastajajo različni skupni projekti, med njimi tudi Slovenski rokodelski tabor 2023, Slovenski rokodelski festival 2023, okrogle mize in druge vsebine, namenjene popularizaciji in razvoju rokodelstva.

Člani Konzorcija rokodelskih centrov Slovenije so Center domače in umetnostne obrti, rokodelska zadruga z. b. o. (Center DUO Slovenska Bistrica), Mreža rokodelcev Srca Slovenije (Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.), Rokodelski center Ribnica, Zavod Marianum Veržej – Center DUO, Rokodelski center DUO Škofja Loka (Razvojna agencija Sora d. o. o.), Rokodelski center Rogatec (Zavod za kulturo, turizem in razvoj Rogatec), Rokodelski center Moravče (Društvo rokodelcev Moravške doline), Gimnazija Jurija Vege Idrija – Čipkarska šola Idrija in Rokodelski center Koroške (Podjetniški center Slovenj Gradec d. o. o.).

 

 

 

Konzorcij Rokodelskih Centrov Slovenije

Zanj:

 

Rokodelski center DUO Škofja Loka

Razvojna agencija Sora d.o.o., Turizem Škofja Loka / Tourist Board Škofja Loka

Mestni trg 34, 4220 Škofja Loka, Slovenija

T: +386 4 511 24 60

M: +386 40 769 521

E: rokodelskicenter@visitskofjaloka.si

W: www.centerduo.eu

FB: Rokodelski center DUO Škofja Loka

IG: @rokodelskicenter